Slektstavle til
familien Servan Homme

Skriv ut Legg til bokmerke
Paula Elisabeth Kjelsberg

Paula Elisabeth Kjelsberg

Kvinne 1880 - 1968  (88 år)    Har 159 aner og 130 etterkommere i Familietreet.

Personlig informasjon    |    Media    |    Kilder    |    Hendelseskart    |    Alle    |    PDF

 • Navn Paula Elisabeth Kjelsberg  [1
  Fødsel 24 Jan 1880  Kåfjord, Alta, Finnmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [2
  Kjelsberg, Paula Elisabeth - Fødsel-Dåp (Kåfjord i Alta, Finnmark Ministerialbok 1880)
  Kjelsberg, Paula Elisabeth - Fødsel-Dåp (Kåfjord i Alta, Finnmark Ministerialbok 1880)
  Dåp 29 Feb 1880  Kåfjord, Alta, Finnmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [2
  Kjønn Kvinne 
  Magasin / Avisoppslag 25 Jan 1955 
  Paula Nielsen, født Kjelsberg (1880-1968) - 75 år (Finnmarksposten, tirsdag 25. januar 1955)
  Paula Nielsen, født Kjelsberg (1880-1968) - 75 år (Finnmarksposten, tirsdag 25. januar 1955)
  75 år
  fylte enkefru Paula Nielsen, Bosekop, igår 24. januar d. år. Hun er datter av gårdbruker Ole Kjeldsberg, Eiby. I 1905 reiste hun over til Amerika, og blev der samme år gift med Johan L. Nielsen, fra Bosekop.

  Ekteparet vendte tilbake til fødebygden i 1909, og blev her mottatt av slekt og venner med flagning og stor glæde.

  Hennes mann overtok ved hjemkomsten sin fars Diedr. Nielsens foretning i Bosekop.

  Hennes svigerforeldre var da eldre mennesker, så hun måtte overta et stort og gjestfritt hus, og dette forhold satte store krav til hennes administrative evner, huslig dyktighet og arbeidskraft.

  Utenfor hjemmet blev det også lagt beslag på hennes evner og arbeidskraft. Hun var således i mange år formann i Alta tuberkuloseforening., som helselaget da het. I Alta (Bosekop) kirkeforening var hun også formann i mange år, og efter den tid en trofast og skattet medarbeider i foreningen, som kirken bærer vidnesbyrd om.
  Hun har også vært en drivende kraft i Bosekop misjonsforeninger.

  Stedet har sannelig meget å takke fru Paula Nielsen for, og det vil sikkert befolkningen i Bosekop i sær gi utrykk for på denne skjeldne åremålsdag.

  Hun har i sitt ekteskap hatt 9 barn, hvorav 2 er født i Amerika. Av barneflokken lever 8 (5 piker og 3 gutter). Hun kan da også på denne dag glede seg over kjekke barn, svigerbarn og barnebarn.
  Gratulerer B. K.
  Død 13 Feb 1968  Alta, Finnmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
  Paula Nielsen, født Kjelsberg (1880-1968) - Dødsannonse i Finnmarksposten den 15. Februar 1968
  Paula Nielsen, født Kjelsberg (1880-1968) - Dødsannonse i Finnmarksposten den 15. Februar 1968
  Vår kjære mor, svigermor, bestemor, oldemor og søster
  Paula Elisabeth Nielsen
  f. Kjeldsberg
  døde fra oss forleden, 88 år gammel.
  Alta, den 14. februar 1968.
  Didrik - Lillemor Nielsen
  Elisabeth - Johan Diedriksen
  Magda - Reidar Schav Svendsen
  Martha
  Ole - Ellen Nielsen
  Aagot - Arnfinn Wæraas
  Ingrid - Einar Falch
  Helmer - Helga Nielsen

  (barn) - (svigerbarn)
  Marie Refsdahl, Stange. Ole Kjeldsberg, U.S.A.
  Paul Kjeldsberg, Alta. Ivara Bergh, Tromsø.

  (søsken)
  Begraves fra Alta kirke mandag den 19. februar kl. 1200
  Begravelse 19 Feb 1968  Alta Kirke, Finnmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
  Minneord / Nekrolog 23 Feb 1968 
  Paula Nielsen, født Kjelsberg (1880-1968) - In Memoriam (Finnmark Dagblad den 23. Februar 1968)
  Paula Nielsen, født Kjelsberg (1880-1968) - In Memoriam (Finnmark Dagblad den 23. Februar 1968)
  In Memoriam - Paula Nielsen, Bossekop, Alta.
  En lang, krevende arbeidsdag er slutt når Paula Nielsen, 88 år gammel er gått bort.

  Helt fra ungdomsårene hadde hun valgt seg et yrke, noe som ikke var så alminnelig den gang som nå. Hun var en meget dyktig syerske inntil hun fikk den krevende oppgave å bli husmor i "Hvitegården" - Nielsengården eller gamle Klerckgården. Den gamle gården på Bossekopbakken hadde mange navn opp gjennom tidene. I de eldre tider var der alltid stor travelhet i gårdene til stedets handelsmann og dampskipsekspeditør. Dessuten fulgte det her et ganske stort gårdsbruk med. En husmor fikk derved mange ting å ta seg av, både ute og inne. Gjestfriheten var også stor og selvsagt - i de tider. Når en da som fru Paula Nilsen hadde en stor barneflokk på 9 stykker, så krevdes der meget av dyktighet, strev og trofast omtenksomhet, Paula Nielsen fyllte her sin oppgave på en enestående måte både utad og innad. Tiden var hardere den gang. Selv om Økonomien var god, så måtte det synes hjemme hvert klesplagg til alle barna fra innerst til ytterst. Store var de hauger med linned og livstykker som stablet seg opp omkring symaskinen hennes som fikk gå flittig til en hver tid. Hun var en klok kvinne så hun klaget aldri over slette arbeide, men var takknemlig over å ha et godt utkomme for seg og sine. Hun følte inderlig med de som led nød. Mange, ja utallige var de klespakker og matpakker som fant veien ut fra hennes hjem. Hennes vidsyn gjorde at hun deltok i sin tid i det foreningsliv som var i bygden. Misjonsforeninger og sanitetsforeningen hadde en god støtte i Paula Nielsen.

  Sammen med sin kjære, snille mann - Johan Nielsen utførte hun et betydningsfullt arbeide gjennom mange, mange år. Så kom krigen og hun og hennes måtte med alle andre forlate arbeidsplassen med alle verdier der. Jeg traff gamle Johan Nielsen på sledemarken under evakueringen. Jeg husker jeg sa til ham: "Det måtte være fælt for dere som mistet så masse, både hus, uthus, butikk, pakkhus og alt". Da så han på meg med sii snille, rolige blikk og så kom det: "Jeg mistet ikke mere enn de andre. Vi mistet alle alt vi eide". Hvor godt svar - er dere ikke enige. De klaget ikke så mye de gamle slik som vi gjør.

  - Så ble det da fru Paula Nielsens oppgave sammen med sin mann å gjenreise den tradisjonsrike "Hvitegården" på bakken. Noe som ble gjort på en pietetsfull og verdig måte så det føles for oss som selv er gamle at det virkelig er "gamlegården" som er gjenreist.

  Det gamle bilde er bevart både innad og utad, noe etterslekten vil sette pris på.

  Paula fikk den lykke helt til siste dag å være hjemme. Der som hun hadde levd sin slitsomme, krevende arbeidsdag fikk hun stride ut den siste tunge strid, omgitt av en omsorgsfull, kjærlig barneflokk og venner.

  En malmfuru er falt, men ungskogen vokser til. Fred over hennes minne.
  Gamle venner.
  Slektsbok Paula Elisabeth Kjelsberg - f. 24.01.1880 – d. 13.02.1968
  Paula Elisabeth vokste opp i Eiby sammen med familien. Faren var mye borte på arbeid, så barna måtte arbeide hjemme når de hadde fri fra skolen. Paula fikk gå på Amtskolen som den gang var i Vadsø. Etterpå arbeidet hun på et bakeri i Hammerfest. Da hun ble eldre arbeidet hun som sydame, så hun hadde nok gått i lære.

  Hun kom til Nielsengården som sydame, og slik møtte hun Johan Ludvig som ble hennes mann. Imidlertid var det ikke så enkelt når man kom fra forskjellige kår. Vi vet ikke akkurat hvorfor, men Johan Ludvig dro i 1900 til Alaska for å grave gull. Paula, hans forlovede, ble igjen i Alta, men dro fem år senere til Vancouver dit hennes to brødre Ole og Hans var utvandret tidligere.

  Paula og Johan Ludvig giftet seg i Canada og fikk sine to første barn der. Diedrik August i 1907 og Albert to år senere.

  Da Johans mor døde, ble de bedt om å komme tilbake til Alta og drive familiebedriften videre. Dette var nok ingen lett avgjørelse å ta, men ansvaret for familien veide tungt. Det er blitt fortalt at Paula, da de gikk fra båten opp til Nielsengården, skal ha sagt at dette var den tyngste dagen i hennes liv. Men det skulle vel komme tyngre dager senere.

  De kom tilbake, og fikk etterhvert sju barn til. Det ble mye ansvar og arbeid på Paula selvom de hadde mye hjelp til praktisk arbeid. Albert var tilbakestående (eller åndsvak som man sa den gangen) og det er blitt fortalt at det kom etter feberkramper som barn. Martha hadde medfødt hoftefeil, og hadde mange operasjoner, men de var ikke særlig vellykkede. I tillegg fikk Paula tvillinger, så hennes store barn måtte tidlig ta ansvar for de søsknene som var yngre.

  I et brev som Paula skrev til sin bror Ole i Canada i 1920 forteller hun om en tur de tok sørover. De reiste for å følge Albert til en spesialskole i Levanger. Han fant seg godt tilrette der, men vi vet ikke hvor mange år han gikk der. På samme turen besøkte de mange av slektningene der sør. For å komme seg avgårde på en tur som tok en måned, hadde de plassert Magda i Hammerfest hos Magda Trasti. Der var også Diedrik som gikk på Middelskolen. Martha var i Tromsø hos Ivara. Hun skulle inn på sykehus og bytte gips for fjerde gang. Elisabeth og Ole, som var baby, var hjemme i Alta. Etter denne turen fikk de tvillingene i 1921 og Helmer i 1924.

  Paula ordnet ofte opp for sine søsken og sin mor. De var alltid velkomne i hennes hjem i Hvitgården i Bossekop. Paula og hennes søsken hadde et nært forhold, det var alltid stas når noen av slektningene kom på besøk og der var alltid sengeplass og god mat. Hun var også veldig god til å sette folk i arbeid, alle måtte ta i et tak når de var der.

  Andre verdenskrig kom og livet ble vanskelig for folk i Norge. Tyskerne inntok Nielsengården, og rekvirerte endel av rommene til sitt bruk. Familien måtte innrette seg etter tyskerne som best de kunne.

  De hadde både butikk og bensinutsalg, og mennene i huset ble arrestert av forskjellige grunner. Da ryktene om tvangsevakuering kom i 1944, dro mange til familien i Eiby fordi de følte seg tryggere der.
  Imidlertid vet vi jo at de alle ble sendt sørover med båt høsten 1944. Kan hende hadde både Paula og de andre en enda tyngre dag da skipet dro ut Altafjorden mens alle husene sto i brann.

  En stor del av familien ble evakuert til Stange hvor Marie bodde, og der hadde de det etter forholdene bra.

  Familien kom nordover igjen og tok fatt på gjenreisinga. Hus, kai og butikk måtte bygges opp igjen. Tyskerne hadde vært grundige, bare kirka sto igjen i Bossekop.

  Det ble brakkeliv de første årene, og sikkert nok tyngre å være husmor. Helmer og Martha, som var ugifte, bodde sammen med Paula og Johan. Der bodde også "Besta" og Julie fra Eiby. Etterhvert ble Hvitgården bygget opp igjen, og livet ble mere normalt.

  I 1953 døde Johan 76 år gammel. Paula levde i 15 år som enke. Martha bodde sammen med henne hele tida.

  Håndarbeid var en av Paulas store interesser, og hun lagde mange vakre ting. På sine gamle dager hadde hun alltid liggende to sett med babysokker og votter, ett rosa og ett lyseblått. Da var hun klar når noen fikk barn.

  Paula var ei myndig dame. Hun var samfunnsengasjert og hadde ofte en hjelpende hånd til de som ikke hadde det så bra i bygda. Hun var aktivt med i foreningslivet i Alta. Det var både Helselaget, Kirkeforeninga og Misjonsforeninga hun støttet. Hun var også flittig kirkegjenger.

  Barna ble voksne og stiftet egne familier. De fleste av dem ble boende i Alta, og hun hadde etterhvert glede av en stor flokk med barnebarn.  [3
  Søsken 5 brødre og 4 søstre 
  Person ID I86  Servan Homme
  Sist endret 15 Mai 2020 

  DNA tester  2 DNA tester er linket til Paula Elisabeth Kjelsberg 

  Far Aner Ole Christensen Kjelsberg,   f. 5 Jan 1842, Røros, Sør-Trøndelag, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 30 Jun 1918, Valset, Alta, Finnmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 76 år) 
  Mor Aner Elisabeth Paulsen,   f. 8 Nov 1855, Alta, Finnmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 4 Nov 1946, Alta, Finnmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 90 år) 
  Ekteskap 2 Des 1874  Senja, Troms, Norge Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [4
  Kjelsberg, Ole Christensen og Elisabeth Paulsen - Ekteskap (Berg og Torsken, Troms Ministerialbok 1874)
  Kjelsberg, Ole Christensen og Elisabeth Paulsen - Ekteskap (Berg og Torsken, Troms Ministerialbok 1874)
  Alder ved ekteskap Han : 32 år og 11 måneder - Hun : 19 år og 1 måned. 
  Famile ID F5  Gruppeskjema  |  Familiediagram

  Familie Aner Johan Ludvig Nielsen,   f. 19 Mai 1877, Bossekop, Alta, Finnmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 6 Mar 1953, Alta, Finnmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 75 år) 
  Ekteskap 3 Des 1905  Annieville, British Columbia, Canada Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [5
  Kjelsberg, Paula Elisabeth og Johan Ludvig Nilsen - Ekteskap (Annieville, British Columbia 1905)
  Kjelsberg, Paula Elisabeth og Johan Ludvig Nilsen - Ekteskap (Annieville, British Columbia 1905)
  Alder ved ekteskap Hun : 25 år og 11 måneder - Han : 28 år og 7 måneder. 
  Barn 
  +  1. Mann Diedrik August Nielsen,   f. 25 Mar 1907, Yukon, North Westminster, Canada Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 20 Des 1970, Alta, Finnmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 63 år)
     2. Mann Albert Markhus Nielsen,   f. 1 Mar 1909, Yukon, New Westminster, Canada Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 21 Jun 1943, Seiland, Alta, Finnmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 34 år)
  Gift: 1x  3. Kvinne Elisabeth Nielsen,   f. 21 Jun 1911, Bossekop, Alta, Finnmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 16 Feb 2005, Oslo, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 93 år)
  Gift: 1x  4. Kvinne Magda Charlotte Dyblie Nielsen,   f. 5 Feb 1914, Bossekop, Alta, Finnmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 27 Jul 2004, Fagertun Sykehjem, Gran, Oppland, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 90 år)
     5. Kvinne Martha Cesilie Nielsen,   f. 30 Aug 1916, Bossekop, Alta, Finnmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 1 Nov 1998 (Alder 82 år)
  +  6. Mann Ole Kjelsberg Nielsen,   f. 18 Jan 1919, Bossekop, Alta, Finnmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 24 Nov 2001, Furely Alders- og Sykehjem, Alta, Finnmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 82 år)
  +  7. Kvinne Ågot Sofie Nielsen,   f. 11 Okt 1921, Bossekop, Alta, Finnmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 24 Sep 2017, Hammerfest, Finnmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 95 år)
  +  8. Kvinne Ingrid Marie Nielsen,   f. 11 Okt 1921, Bossekop, Alta, Finnmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 8 Aug 2003, Alta, Finnmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 81 år)
  +  9. Mann Johan Helmer Nielsen,   f. 20 Feb 1924, Bossekop, Alta, Finnmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 23 Okt 2014, Alta, Finnmark, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 90 år)
  Famile ID F1283  Gruppeskjema  |  Familiediagram
  Sist endret 28 Des 2015 

 • Hendelseskart
  Link til Google MapsFødsel - 24 Jan 1880 - Kåfjord, Alta, Finnmark, Norway Link til Google Earth
  Link til Google MapsDåp - 29 Feb 1880 - Kåfjord, Alta, Finnmark, Norway Link til Google Earth
  Link til Google MapsEkteskap - 3 Des 1905 - Annieville, British Columbia, Canada Link til Google Earth
  Link til Google MapsBarn - Diedrik August Nielsen - 25 Mar 1907 - Yukon, North Westminster, Canada Link til Google Earth
  Link til Google MapsBarn - Albert Markhus Nielsen - 1 Mar 1909 - Yukon, New Westminster, Canada Link til Google Earth
  Link til Google MapsBarn - Elisabeth Nielsen - 21 Jun 1911 - Bossekop, Alta, Finnmark, Norway Link til Google Earth
  Link til Google MapsBarn - Magda Charlotte Dyblie Nielsen - 5 Feb 1914 - Bossekop, Alta, Finnmark, Norway Link til Google Earth
  Link til Google MapsBarn - Martha Cesilie Nielsen - 30 Aug 1916 - Bossekop, Alta, Finnmark, Norway Link til Google Earth
  Link til Google MapsBarn - Ole Kjelsberg Nielsen - 18 Jan 1919 - Bossekop, Alta, Finnmark, Norway Link til Google Earth
  Link til Google MapsBarn - Ågot Sofie Nielsen - 11 Okt 1921 - Bossekop, Alta, Finnmark, Norway Link til Google Earth
  Link til Google MapsBarn - Ingrid Marie Nielsen - 11 Okt 1921 - Bossekop, Alta, Finnmark, Norway Link til Google Earth
  Link til Google MapsBarn - Johan Helmer Nielsen - 20 Feb 1924 - Bossekop, Alta, Finnmark, Norway Link til Google Earth
  Link til Google MapsDød - 13 Feb 1968 - Alta, Finnmark, Norway Link til Google Earth
  Link til Google MapsBegravelse - 19 Feb 1968 - Alta Kirke, Finnmark, Norway Link til Google Earth
   = Link til Google Earth 
  Tegnforklaring  : Address       : Cemetery       : Farm       : Town       : Parish       : City       : Ikke satt

 • Bilder
  Paula Nielsen, født Kjelsberg (1880-1968)
  Paula Nielsen, født Kjelsberg (1880-1968)

 • Kilder 
  1. [S4000] Ole Christensen Kjelsberg og Elisabeth Paulsdatters etterkommere (1874-2014), (Fagtrykk Idé AS), Side 35-43.

  2. [S533] Finnmark fylke, Kåfjord i Alta, Ministerialbok nr. 4 (1858-1880), Fødte og døpte 1880, side 61., http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20070228630037.jpg.

  3. [S4000] Ole Christensen Kjelsberg og Elisabeth Paulsdatters etterkommere (1874-2014), (Fagtrykk Idé AS), Side 145-148.

  4. [S104] Troms fylke, Berg og Torsken, Ministerialbok nr. 3 (1872-1879), Ekteviede 1874, side 97., http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20061212620452.jpg.

  5. [S2239] Ekteskapsregister Annieville, British Columbia, Canada.