Slektstavle til
familien Servan Homme

Skriv ut Legg til bokmerke
Jens Holst Bie Bjønness-Jacobsen

Jens Holst Bie Bjønness-Jacobsen

Mann 1904 - 1977  (73 år)    Har 2 aner og 28 etterkommere i Familietreet.

Personlig informasjon    |    Media    |    Kilder    |    Hendelseskart    |    Alle    |    PDF

  • Navn Jens Holst Bie Bjønness-Jacobsen 
    Fødsel 2 Mai 1904  Gile, Østre Toten, Oppland, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
    Dåp 12 Jun 1904  Østre Toten, Oppland, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
    Kjønn Mann 
    Kort Biografi Jens ble student ved Menighetsfakultetet i 1922 og cand.theol. høsten 1927 med Praktisk teologisk eksamen våren 1928. Studieopphold i USA 1954 i stewardship og menighetsliv i Ev. Luth. Church og i Spania 1965 i gudstjeneste og menighetsliv i evangeliske minoritetskirker. Han ble vikarprest i Oslo etter ordinasjonen i 1928, sokneprest i Lesja 1929, sokneprest Hvaler 1938, Sokneprest Råde 1946, residerende kapellan i Nordstrand fra 1958 og sokneprest samme sted 1963 til 1971.

    Jens var medlem av Hamar bispedømmeråd 1931 til 1934, hovedstyremedlem Indremisjonsselskapet 1946 til 1955, landstyremedlem Presteforeningen 1950 til 1954, sentralstyremedlem samme sted 1950 til 1956 og styremedlem Menighetsfakultetet 1959 til 1964.

    Kilde: "Prester i Den norske kirke" 1974 side 31 
    Folketelling 1910  Lille Helgestad, Østre Toten, Oppland, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01036441000574 
    Magasin / Avisoppslag 1971 
    Jens Holst Bie Bjønness-Jacobsen (1904-1977) og Sigrun Foss (1906-1985)- Med sin prest
    Jens Holst Bie Bjønness-Jacobsen (1904-1977) og Sigrun Foss (1906-1985)- Med sin prest
    ....dere amerikansk menighetsarbeid sammen. Det var til stor inspirasjon for både prest og prestekone, forteller Bjønness-Jacobsen, og til uvurderlig hjelp i menighetsarbeidet.
    — I det hele tatt — det at min kone har arbeidet sammen med meg, har vært av stor betydning, understreker Bjønness-Jacobsen hvis store opplevelse i prestetjenesten har vært samarbeidet — samarbeid med hustru og menighet, med organisasjoner og
    menighetsaksjoner ut fra husholdertanken i Det Nye Testamente.

    — Andre gledelige opplevelser å tilføye?
    — Ja, den største opplevelsen i den senere tid har vært å se oppslutningen fra de unge. Det ser lovende ut, og det er alltid gledelig å se nye mennesker komme med i tjeneste for Gud.

    Det var i 1958 at Bjønness-Jacobsen ble res. kap. i Nordstrand menighet og fem år etter sokneprest. På sin elskverdige måte har han sammen med sin kone vært midtpunktet i menigheten. Han har vært en dyktig embetsmann og en varmhjertet forkynner, og har vunnet venner overalt på Nordstrand. Og det er ikke for ingenting at han ved sin avskjed er varm for samarbeidstanken. Han har selv vist seg som en lykkelig samarbeider og en evangeliets formidler i en menighet som er i vekst.

    Vi nevnte innledningsvis det triste ved en avskjed. Men det er bare en side ved saken. Når prest og prestekone har fullført sin tjeneste, betegner avskjeden også glede og takknemlighet fra dem de har arbeidet iblant. Og vi vet at hele menigheten er med, når vi henvender oss til Bjønness-Jacobsen og sier med Menighetsbladets lesere bak oss:
    HJERTELIG TAKK FOR INNSATSEN!
    E. B.
    Magasin / Avisoppslag 1 Okt 1971  Nordstrand, Oslo, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Jens Holst Bie Bjønness-Jacobsen (1904-1977) - Norstrand menighet et godt sted å være prest i (Nordstrands blad den 1. oktober 1971)
    Jens Holst Bie Bjønness-Jacobsen (1904-1977) - Norstrand menighet et godt sted å være prest i (Nordstrands blad den 1. oktober 1971)
    Nordstrand menighet et godt sted å være prest i - Sogneprest Jens Bjønness-Jacobsen tar avskjed —
    — Nordstrand menighet har ord på seg for å være et godt sted å være prest i, sier sogneprest Jens Bjønness-Jacobsen, og det har også jeg fått erfare i løpet av de 13 årene jeg har virket her. Det er et åpent miljø som gjør at folk utenfra fort føler seg hjemme. Jeg er derfor glad for at vi kan bli boende her også nå efter at jeg har fått avskjed efter aldersgrenseloven.

    Bjønness-Jacobsen kom til Nordstrand i 1958 som res. kap. og har i åtte år vært menighetens sogneprest. Han kom da fra Råde, og tidligere fra Lesja i Gudbrandsdalen og Hvaler ved Fredrikstad. Det er nå efter 43 års tjeneste han takker av.

    — Jeg kan si at jeg følte meg hjemme med en gang vi flyttet hit til Nordstrand, sier sognepresten. — Her møtte vi igjen folk fra de stedene jeg tidligere har virket, så man kan nesten si at vi har flyttet efter. Men likevel er det jo en stor forskjell å komme fra en land-menighet til en bymenighet. Bymenighet kan man vel kanskje ikke si det er her. Kommer vi ut til Klemetsrud er vi jo på landet. Men både her på Nordstrand og der ute er det en meget god kontakt mellom befolkningen og kirken.

    — Når De sier det er god kontakt mellom kirken og befolkningen. betyr det da gode kirkebesøk?
    — Jeg ser det gledelige at kirkebesøket er i vekst. Men kontakten er ikke bare gjennom de kirkelige handlinger. Hvor mange grupper og foreninger som fungerer innenfor menigheten, vet jeg ikke, men det er langt over 100. På denne måten er det mange som er engasjert, og spesielt er vi glade for at så mange unge er knyttet til kirken. Ungdomsarbeidet i den tiden jeg har virket her oppe har virkelig gledet meg. Vi har mye å takke pastor Einar Torp for hans utrettelig arbeide. Han var en festlig medarbeider, og han gjorde en varig innsats. Han fikk en fin kontakt med de unge, noe hans efterfølger Olav Skjevesland har klart å holde vedlike.

    Den oppsøkende virksomheten som nå mer og mer kommer i menighetsarbeidet ser også sognepresten som meget positiv.
    — Flere og flere kommer med i dette arbeidet og ved siden av hyggetreff for de eldre og det forhåpentligvis gode miljø som vil bli i den nye delen av Nordstrand-hjemmet, vil kontakten mellom flere generasjoner og generasjonene seg imellom bli bedre.

    Men det er nok blant de unge det er størst aktivitet. Tidligere var det flest eldre som følte seg knyttet til kirken. I dag, forteller Bjønness-Jacobsen, er det ungdommen og unge ektepar som er i flertall.
    — Jeg tror, gjennom de samtaler jeg f. eks. har hatt med par som skal gifte seg, at det ikke bare er de kirkelige formene som er tiltrekkende, men at de føler trang til Guds velsignelse, og derfor søker til kirkene.

    Det har skjedd meget I de årene De har virket i Nordstand?
    — Ja, og meget står på trappene. Planene om å dele Oslo domprosti er bearbeidet, og det foreligger forslag om at Nordstrand blir prostiet for denne delen av byen. Jeg ser det som en meget stor fordel at byen blir delt. Med en naturlig deling blir det meget lettere å arbeide. Om Nordstrand blir prosti vil hele området fra Bundefjorden til Østmarka få sitt senter her på Nordstrand.
    — Men ikke bare delingen I av domprostiet ligger i fremtiden. Med utbyggingen av Søndre Nordstrand vil vi få mange innflyttere.

    — Betyr dette at flere kirker må reises?
    — Interimskirken i Prinsdal vil nok danne grunnlaget i det nye boligstrøket, og tomten kirken nå står på er egnet som permanent kirketomt. Men alt arbeide der ute vil være avhengig av utbyggingen. Foreløbig er det derfor vanskelig å si hvordan menigheten blir i fremtiden.

    — De har sagt at De følte dem hjemme her på Nordstrand?
    — Ja, og jeg er glad for at jeg kan bli boende. Riktignok vil jeg en tid av året oppholde meg i Spania. Jeg vil prøve å samle nordmenn i Spania. Vi har hus der nede, og flere ganger er det blitt holdt norsk høymesse der, riktignok i uvante former, men jeg tror det er både et sosialt og kirkelig mål jeg arbeider mot. Det er lite nordmenn der nede kan samles om, og jeg ser det derfor som en spesiell oppgave nå efter at jeg går av.

    — Blir det ikke rart nå efter så mange års arbeid i menigheten å slutte?
    — Arbeidet har jo vært meget omfattende, og det må derfor bli en gradvis nedtrapping. Når jeg sier at arbeidet har vært så omfattende, er det for å avlive mange menneskers tanker om det «triste og tunge presteliv». Innenfor vårt arbeidsliv ligger hele livets spekter. Vi møter mennesket for første gang ved døpefonten, bekymringsløst, og kan følge det videre i ungdomsårene ved konfirmasjonen og til bryllup. Livet går videre, inntil den dag vi tar avskjed. Det er glede og sorg i forening vi møter.

    Med dette takker vi sogneprest Jens Bjønness-Jacobsen for hans arbeid på Nordstrand. Av mange ble han ønsket velkommen, men mange har kommet i hans rekker av bekjente, og vil takke ham på hans avskjedsdag.
    Død 24 Mai 1977  Oslo, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Jens Holst Bie Bjønness-Jacobsen (1904-1977) - Dødsannonse i Lillehammer Tilskuer den 26. mai 1977
    Jens Holst Bie Bjønness-Jacobsen (1904-1977) - Dødsannonse i Lillehammer Tilskuer den 26. mai 1977
    Min inderlig kjære mann, vår
    kjære far, svigerfar og bestefar
    sokneprest
    Jens Bjønness-Jacobsen

    sovnet inn i Herrens fred i dag, 73 år gammel.
    Oslo, 24. mai 1977.
    Sigrun
    Erik - Inger
    Jens - Merete
    Johanne - Karsten
    Barnebarna

    Begraves fra Nordstrand kirke, Oslo, torsdag 2. juni kl. 12.30.
    Minneord / Nekrolog Jun 1977 
    Jens Holst Bie Bjønness-Jacobsen (1904-1977) - Sokneprest Bjønnes-Jacobsen har forlatt oss
    Jens Holst Bie Bjønness-Jacobsen (1904-1977) - Sokneprest Bjønnes-Jacobsen har forlatt oss
    Sokneprest Jens Bjønnes-Jacobsen har forlatt oss
    Tidligere sogneprest i Råde Jens Bjønness-Jacobsen er død 73 år gammel. I de senere år har han vært plaget av sykdom. Men han har tatt det på en tapper måte og helt til det siste har han tenkt mere på andre enn på seg selv. Jeg snakket med ham sist i telefonen på hans gebursdag i begynnelsen av mai. Han fortalte da at han gikk turer og prøvde og holde sin sykdom i sjakk.

    Bjønness-Jacobsen ble født på Toten i 1903. Han var sønn av senere biskop i Hamar Bjønness-Jacobsen.

    Jens Bjønness-Jacobsen tok teologisk embetseksamen i 1927 og praktikum året etter.
    Han ble ordinert for å tjenestegjøre som vikarprest i Oslo. Men ble allerede i 1929 utnevnt til sogneprest i Lesja. Både han og hans kjære hustru Sigrunn hadde rike og gode år i denne landsens menighet. De kom begge fra bymiljø, men slo dype røtter i Lesja. Senere kom de til Hvaler fra 1938. Her gjorde bl.a. Jens Bjønness-Jacobsen en grundig innsats i hjemmevernet under krigen og han ble derfor også plassert på Grini i en tid.

    I 1946 ble Bjønness-Jacobsen utnevnt til sogneprest i Råde. Her var han til han i 1958 kom som res.kap. til Nordstrand, hvor han senere ble sogneprest. Bl.a. på grunn av sviktende helse søkte Bjønness-Jacobsen avskjed fra sitt embede i 1971.

    Det var med store forventinger vi så frem til at Bjønness-Jacobsen skulle komme til Råde. Vi hadde hatt uregelmessigheter i prestetjenesten under krigen og så frem til å få en mann av Bjønness-Jacobsens støpning. Her betydde han også mye for Tomb Jordbruksskole hvor han bl.a. hadde timene i kristendomskunnskap.

    Bjønness-Jacobsen studerte amerikansk kirkeliv under en reise i Amerika og fikk der ideen til å lansere såkalte menighetsaksjoner her i landet. Han reiste rundt i landet og talte varmt for denne sak og redegjorde for hvordan oppleggene skulle gjøres.

    I en rekke år var Bjønness-Jacobsen sentralstyremedlem i Den norske kirkes presteforening og han var også medlem av Bispedømmerådet.

    Både under tiden på Hvaler og mens han var i Råde engasjerte han seg meget i Indremisjonsarbeidet og han var medlem av Det norske lutherske indremisjonsselskaps hovedstyre i en del år. Jens Bjønness-Jacobsen var også varmt knyttet til Menighetsfakultet hvor han var medlem av representantskap og styre en tid.

    Bjønness-Jacobsen bygget seg hus i Spania og under oppholdet der studerte han den lutherske minoritetskirkes kår. Han arbeidet under sine opphold i Spania med å bygge ut prestetjenesten for feriefolk og for fastboende nordmenn. Han hadde konfirmasjon for nordmenns barn i Spania.
    Minneord / Nekrolog 1 Jun 1977 
    Jens Holst Bie Bjønness-Jacobsen (1904-1977) - Nekrolog
    Jens Holst Bie Bjønness-Jacobsen (1904-1977) - Nekrolog
    Jens Bjønness-Jacobsen
    En avholdt og høyt respektert kirkens mann, fhv. sogneprest Jens Bjønness-Jacobsen, er død, 73 år gammel. Han var sønn av sogneprest, senere biskop Mikkel Bjønness-Jacobsen i Hamar og tok i 1927 teologisk embedseksamen ved Menighetsfakultetet.

    Året efter fullførte han praktisk-teologisk eksamen, og efer å ha bestyrt ledige embeder i Oslo bispedømme en tid ble han i 1929 utnevnt til sogneprest i Lesja. I 1936 ble han sogneprest i Hvaler og i årene 1946-58 var han sogneprest i Råde. Fra Råde kom han til Nordstrand som residerende kapellan, og ble sogneprest i samme menighet i 1963.

    Med sitt blide, elskverdige vesen vant Bjønness-Jacobsen mange venner. Hans navn ble landskjent i forbindelse med den såkalte «Nordstrandplanen», som Norsk Menighetsinstitutt og dets leder lektor Eilert Dæhlin lanserte i 1960-årene. Han var også med i mange sammenhenger i det frivillige arbeide i vår kirke, bl.a. som hovedstyremedlem i Indremisjonsselskapet og medlem av forstanderskapet for Menighetsfakultetet.

    Efter at han gikk av som sogneprest efter ansøkning i 1971, har han vært sterkt engasjert i oppbyggingen av en kirkelig tjeneste for turister og fastboende nordmenn i Spania.
    Minneord / Nekrolog 2 Jun 1977 
    Jens Holst Bie Bjønness-Jacobsen (1904-1977) - Til minne (Vårt Land den 2. juni 1977)
    Jens Holst Bie Bjønness-Jacobsen (1904-1977) - Til minne (Vårt Land den 2. juni 1977)
    Bjønnes-Jacobsen til minne
    Sokneprest Jens Bjønness-Jacobsen er avgått ved døden etter et langt og smertefullt sykeleie. Han ble 73 år.

    Jens Bjønness-Jacobsen ble født på Toten i 1903 som sønn av senere biskop Bjønness-Jacobsen. Han tok teologisk embetseksamen i 1927 og practicum året etter. Han ble ordinert for å tjenestegjøre som vikarprest i Oslo, og har senere vært sokneprest i Lesja fra 1929, i Hvaler fra 1938, i Råde fra 1946 til han i 1958 kom som res. kap. til Nordstrand i Oslo hvor han senere ble sokneprest. Her ble han pensjonert i 1971.

    Bjønness-Jacobsen har studert amerikansk kirkeliv og var også en av de første som etter amerikansk mønster lanserte de såkalte menighetsaksjonene her i landet. Han reiste også til flere prestemøter og fortalte om disse oppleggene.

    Han var en rekke år sentralstyremedlem i Presteforeningen og medlem av bispedømmerådet. Ikke minst under sin tid i Råde deltok han meget aktivt i Indremisjonens arbeid på det lokale plan, og han var noen år også med i hovedstyret hvor han utførte et verdifullt arbeid. Han har vært styremedlem i Menighetsfakultetet.

    En tid studerte han lutherske minoritetskirkers kår under opphold i Spania. Her hjemme engasjerte han seg bl.a. også i en utligning av prestelønningene.

    Som forkynner var han sentralt evangelisk og varmhjertet og i personlig omgang en godviljens mann. Han blir begravet fra Nordstrand kirke i dag
    Begravelse 2 Jun 1977  Nordstrand kirkegård, Oslo, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
    Jens Holst Bie Bjønness-Jacobsen (1904-1977) - Begravelse den 2. juni 1977
    Jens Holst Bie Bjønness-Jacobsen (1904-1977) - Begravelse den 2. juni 1977
    Jens Holst Bie Bjønness-Jacobsen (1904-1977) og Sigrun (f. Foss, 1906-1985) - Gravstøtte ved Nordstrand kirkegård
    Jens Holst Bie Bjønness-Jacobsen (1904-1977) og Sigrun (f. Foss, 1906-1985) - Gravstøtte ved Nordstrand kirkegård
    Jens Holst Bie Bjønness-Jacobsen (1904-1977) - Bisettelse
    Jens Holst Bie Bjønness-Jacobsen (1904-1977) - Bisettelse
    Jens Bjønnes Jacobsen til minne
    Ut fra en fullsatt Nordstrand kirke ble sokneprest Jens Bjønnes-Jacobsen i går båret til sitt siste hvilested av kolleger i ornat. Høytideligheten i den blomstersmykkede kirken tok til med sang av Nordstrand kirkekor og salmen «Alt står i Guds faderhånd». Sokneprest Roal Hedegaard-Jacobsen talte ut fra salmistens ord om å vente på Herren «mer enn vekteren på morgenen». Graven er for en kristen ikke det siste — det venter en oppstandelses morgen og en mottakelse i huset med de mange rom.

    Etter talen sang sørgeskaren «Er Gud for meg, så trede», og koret sang Trond Kvernos: «Nunc Dimittis» — nå lar du din tjener fare herfra i fred.

    I forsamlingen såes mange prester med Oslo biskop og domprost i spissen samt tidligere statsminister Lars Korvald og tidligere kirkeminister Kjell Bondevik.

    Etter jordfestelsen var det et meget godt besøkt minnesamvær i Menighetshuset, ledet av menighetsrådets formann, rektor Arnfinn Nordbø. Mange gav her uttrykk for hva den avdøde sokneprest hadde betydd under 43 års tjeneste i kirken — av dem de sist fjorten år i Nordstrand menighet.
    Jens Holst Bie Bjønness-Jacobsen (1904-1977) - Hans liv har vært en forkynnelse
    Jens Holst Bie Bjønness-Jacobsen (1904-1977) - Hans liv har vært en forkynnelse
    „Hans liv har vært en forkynnelse"
    I Ljan kirke i Oslo var det i går avskjedsgudstjeneste for sokneprest Jens Bjønness-Jacobsen. — Hans enkle og fine liv har vært en forkynnelse for oss alle, sa menighetsrådets formann, Jan. Krager. Han minnet om det levende engasjement
    soknepresten har vist for menigheten — et område han har studert mer enn de fleste.

    Bjønness-Jacobsen ble res. kap. i Ljan i 1958, og noen år senere sokneprest. Hele tiden har han vært med i en rekke råd og komiteer, samtidig som han har vist stor interesse for barnearbeidet.
    — Når vi i dag er så mange i kirken har dette sine spesielle årsak, men kan også føres tilbake til arbeidet soknepresten har lagt ned, sa menighetsrådets formann, som også ville gi en blomst til fru Bjønnes-Jacobsen som hele tiden har vært til hjelp og støtte i arbeidet.

    Soknepresten selv rettet en takk til alle for et godt samarbeid, og gledet seg over at han også som pensjonist skal få bo på samme sted.
    Bjønness-Jacobsen mintes også alle dem som var med i menigheten da han tiltrådte, men som nå har gått over i evigheten.
    Gudstjenesten var meget godt besøkt.
    Person ID I1268  Servan Homme
    Sist endret 15 Sep 2021 

    Far Mikkel Bjønness-Jacobsen,   f. 12 Okt 1863, Nøtterøy, Vestfold, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 25 Okt 1941, Sogn haveby, Oslo, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 78 år) 
    Mor Barbro Marie Lorentzen,   f. 12 Des 1875, Grimstad, Aust-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 9 Jul 1966, Oslo, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 90 år) 
    Ekteskap 29 Des 1898  Østre Toten, Oppland, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [2
    Alder ved ekteskap Han : 35 år og 2 måneder - Hun : 23 år. 
    Famile ID F6616  Gruppeskjema  |  Familiediagram

    Familie Aner Sigrun Foss,   f. 15 Feb 1906, Kristiania, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 1 Apr 1985, Oslo, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 79 år) 
    Ekteskap 30 Okt 1928  Vestre Aker, Oslo, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [3
    Alder ved ekteskap Han : 24 år og 5 måneder - Hun : 22 år og 8 måneder. 
    Barn 
    +  1. Mann Nålevende
    +  2. Mann Nålevende
    +  3. Kvinne Nålevende
    Famile ID F373  Gruppeskjema  |  Familiediagram
    Sist endret 12 Sep 2020 

  • Hendelseskart
    Link til Google MapsDåp - 12 Jun 1904 - Østre Toten, Oppland, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsEkteskap - 30 Okt 1928 - Vestre Aker, Oslo, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsDød - 24 Mai 1977 - Oslo, Norway Link til Google Earth
    Link til Google MapsBegravelse - 2 Jun 1977 - Nordstrand kirkegård, Oslo, Norway Link til Google Earth
     = Link til Google Earth 

  • Bilder
    Jens Holst Bie Bjønness-Jacobsen (1901-1977)
    Jens Holst Bie Bjønness-Jacobsen (1901-1977)
    Jens Holst Bie Bjønness-Jacobsen (1904-1977) og Sigrun Foss (1906-1985)
    Jens Holst Bie Bjønness-Jacobsen (1904-1977) og Sigrun Foss (1906-1985)

  • Kilder 
    1. [S6295] Ministerialbok for Østre Toten prestegjeld, Hoff sokn 1897-1909 (0528P), s. 77, Fødte og døpte (1904), https://urn.digitalarkivet.no/URN:NBN:no-a1450-kb20060426010173.jpg.

    2. [S6297] Ministerialbok for Østre Toten prestegjeld, Hoff sokn 1897-1909 (0528P), s. 229, Viede (1898), https://urn.digitalarkivet.no/URN:NBN:no-a1450-kb20060426010311.jpg.

    3. [S4802] Ministerialbok for Vestre Aker prestegjeld 1904-1929 (0218aP), s. 227, Viede (1928), http://urn.digitalarkivet.no/URN:NBN:no-a1450-kb10040903240236.jpg.