Slektstavle til
familien Servan Homme

Skriv ut Legg til bokmerke
Regine Brun

Regine Brun

Kvinne 1858 - 1931  (73 år)    Har 194 aner og 31 etterkommere i Familietreet.

Personlig informasjon    |    Media    |    Kilder    |    Hendelseskart    |    Alle    |    PDF

 • Navn Regine Brun 
  Fødsel 24 Jun 1858  Tjølling, Vestfold, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
  Brun, Regine - Fødsel-Dåp (Tjølling, Vestfold Ministerialbok 1858)
  Brun, Regine - Fødsel-Dåp (Tjølling, Vestfold Ministerialbok 1858)
  Dåp 11 Jul 1858  Tjølling, Vestfold, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [1
  Kjønn Kvinne 
  Beskrivelse av familie Regine var 22 år da hun i 1880, giftet seg med Ove Guldberg Arctander, og de begynte sitt omflakkende og sikkert strevsomme liv som prestefolk - i Risør, Karmøy, Buksnes, Sortland, Mandal og Langesund, til de endte som pensjonister i Bærum, der begge døde i 1931. I løpet av ca 13 år fikk de 9 barn, og mistet 7 av dem som små eller ganske unge, til dels under meget tragiske omstendigheter. Bare de 2 eldste ble voksne - og gamle. Hvordan et foreldrepar kan overleve, og beholde sin forstand og sin tro på livet, etter å ha mistet 7 barn, det er mer enn jeg har kunnet forstå, men det gjorde de virkelig. Jeg vet det, for jeg fikk bo hos dem i 2 perioder på til sammen 6 år, så jeg kjente dem godt. De var enestående mennesker. Regine likte ikke fotografer, verken amatører eller profesjonelle, og tok gjerne på seg en sint maske foran kamera. De som bare kjenner henne fra fotografier, må ha fått et helt feilaktig inntrykk av henne. I virkeligheten var hun et elskelig menneske, med atskillig sans for humor. Ikke minst hadde hun et åpent øre for språklige rariteter, og jeg kan gjengi mange historier hun fortalte, men jeg skal nøye meg med en, og den henger sammen med hennes eldste søster Mina.  [2
  Tale av Ove Fredrik Arctander ved Slektsstevne på Hamar den 13. august 1983 for etterkommere av Johan Mangelsen Brun (1825-1899) og Marie Sophie Fredrikke Petersen (1831-1889).pdf
  Tale av Ove Fredrik Arctander ved Slektsstevne på Hamar den 13. august 1983 for etterkommere av Johan Mangelsen Brun (1825-1899) og Marie Sophie Fredrikke Petersen (1831-1889).pdf
  Folketelling 1875  Hedrums Prestegård, Hedrum, Vestfold, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
  https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01052155001043 
  Folketelling 1900  Kråkstad, Akershus, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
  https://www.digitalarkivet.no/census/person/pf01037024001112

  Sivilstand: gift
  Yrke: Prestefrue 
  Bok 1904 
  https://www.nb.no/items/URN:NBN:no-nb_digibok_2016110248221 
  Regine Brun Arctander - Fra min barndoms dal - nogen smaastubber (1904)
  Regine Brun Arctander - Fra min barndoms dal - nogen smaastubber (1904)
  Magasin / Avisoppslag
  Tragedien på Busknes prestegård av Ingrid Arctander (Årboka Lófotr. 2022 Vol. 45)
  Tragedien på Busknes prestegård av Ingrid Arctander (Årboka Lófotr. 2022 Vol. 45)
  Tragedien på Buksnes prestegård
  Av Ingrid Arctander

  Da jeg kom til Buksnes første gang, var jeg på leting etter ei grav. Nedenfor den lange kvite presteboligen bredte kirkegården seg ut. Jeg lette lenge, prøvde å se for meg et gammelt bilde i et album. Ei jernplate med mange navn. Var det ikke en steinmur bak? Jeg begynte å gå langs den gamle kirkegårdsmuren - den mot vest som så eldst ut. Halvvegs mellom sjøvegen og prestegården fant jeg den. Nesten usynlig, grodd ned i gresset gjennom mange år.

  Jeg ryddet bort gress og rusk, og der var de: Sokneprest Arctanders barn - nesten alle mine tanter og onkler - seks av en søskenflokk på ni. To ganske små, døde før livet fikk begynt. Spedbarnsdødeligheten og småbarnsdødeligheten var høy i de dager, hos fisker som hos prest. I 1899 mistet prestefamilien fire barn fra 9 til 16 år gammel. En tolv-års gutt tidlig på året, to smågutter og ei ung jente noen måneder senere.

  Jeg kjente historia som lå bak. De fyrte med torv den gangen. Et ruvende torvlag var nødvendig for alle å ha. Johan, 12-åringen, ble sendt ut etter torv til mor som arbeidet på kjøkkenet og holdt liv i ileggs-komfyren. Stikk i strid med stående ordre lot han stigen stå, gjorde det lettvint og tok torv i underste lag. Så raste hele torvlaget over ham. Da han ikke kom inn, og varmen i komfyren holdt på å gå ut, ble det sendt bud etter torvhenteren, og han ble funnet død under torvhaugen. En forferdelig sorg for store og små i prestegården, en tragedie som ga gjenlyd i bygda, men som altfor snart ble overskygget av en ny.

  Datoen var 29. juni 1899. Mor Regine Brun Arctander var i Kristiania for å søke lege — kanskje også for å overtale eldstesønnen, August, til å fortsette skolegangen og ikke dra til sjøs. Hjemme var store og små, mennesker og dyr, overlatt til prestens og tjenestefolkets omsorg. Da brøt det ut brann i prestgården. Fire barn og en voksen omkom — tre av prestens barn: Ove, Gunnar og Karoline, foruten ei tjenestejente og hennes lille barn. Jeg har ikke kunnet finne hennes eller barnets navn. Ove Guldberg Arctander hadde døpt alle sine ni barn, konfirmert de fire eldste og allerede begravet de to små og 12-åringen Johan. Nå skulle brannofrene begraves. Det klarte han ikke. Det ble den unge kapellanen, Jørgen Throndsen, som måtte gjøre det. Han hadde bodd i huset som residerende kapellan i tre år, så det var ikke fremmede folk han nå måtte legge i jorda. Etter hva gamle folk i Buksnes har fortalt meg, var 16-åringen, Karoline, til og med kjæresten hans. Det kan godt være sant. Hun ble funnet i trappa kvalt av røyken, på veg opp på loftet hvor småbrødrene sov, for å redde dem.

  Presten kom etter hvert i funksjon. Han ble i Buksnes de neste to år, og bodde hos venner i bygda. I 1901 ble han avløst av S. L. Aasen. De gjenlevende barna, ungjentene Marie og Regine, ble sendt sørover til prestefrua som tok opphold hos familien der. De kom så vidt jeg vet, aldri tilbake til Nordland. Jørgen Trondsen fortsatte som res.kap. til 1904. Da giftet han seg med Sigrid Pedersen fra Ballstad og flyttet til et annet prestekall.

  Prestegården ble bygd opp igjen på samme sted. Etter gamle bilder å dømme, ble den bygd noe større enn den som brant. Det som imidlertid ble likedan, og egnet til forbauselse, var at loftet ble gjenreist som i den gamle prestegården, uten gjennomgang mellom kjøkkentrappa og oppgangen i den andre enden av bygningen. Hadde det vært en åpen forbindelse der, kunne det ha berget flere liv i 1899.

  I 1903 ble kirka rammet av lynnedslag og brant helt ned. Det var en kvit trekirke som sto nede på kirkegården. Ganske snart kom den nye kirka opp — den vi alle kjenner. Rød med kvite kanter kneiser den på haugen NV for prestegården.

  Mange prestefamilier har siden holdt hus i Buksnes prestegård. Trafikken til kirkegården fortsatte lenge å gå gjennom prestegårdstunet, senere ble den ledet ned mot sjøen og rundt. Snarvegen fra prestegården til nykirka på Korshaugen ble etter hvert en veltråkket sti.

  Bårdstua hvor gårdsforvalteren bodde, er for lengst vekk. Likeså det store fjøset som, sammen med de andre bygningene, rammet inn tunet. Innmarka ble smått om senn stykket ut til boligtomter, og et vakkert villastrøk er vokst opp på prestegårdens gode jord. Den kvite presteboligen er fremdeles i bruk. Ute på kirkegården kan du fremdeles finne en gammel jernplate med seks navn — minnet om de tragediene som utspilte seg her helt på slutten av det nittende hundreåret.

  P.S. Jeg har fortalt det jeg vet slik det er blitt fortalt meg i familien og av gamle folk i Buksnes. Jeg gjør oppmerksom på at Bygdeboka for Buksnes inneholder noen feil om familien og dens skjebne. De hadde ni barn, ikke sju som det står der. Det var tre barn som omkom i brannen, ikke to, og den eldste sønnen, August, omkom aldeles ikke på havet. Han var min far, og døde i Bærum 1. mai 1960, 78 år gammel.
  I.A.


  Ingrid Arctander ble født 20. august 1928 og oppvokst på Jar i Bærum. Etter endt utdanning ved Oslo offentlige lærerskole flyttet hun til Svolvær i 1952. Byen gjorde hun til sin hjemplass. Her jobbet hun ved Svolvær skole til hun ble pensjonist. Ingrid var en meget aktiv og samfunnsengasjert dame. Hun døde 9. mai 2020. Denne artikkelen har tidligere vært publisert i Lofotboka. Vi har tidligere, i 1990, hatt en artikkel om samme tragedien skrevet av Heidi Kristensen, men i denne skrevet av Ingrid Arctander, er det flere detaljer og opplysninger.

  I kirkeboka for Boksnes 1899 står følgende: Anna Barbara Nilsdatter f. 1877 Reine, ugift, døde 19.06.1899. Indebrendt. Nils Nordahl Amandus Johnsen (uægte) f. 08.12. 1898 (dpt. 13.03.1899). Indebrendt.
  Død 24 Aug 1931  Lovisenberg sykehus, Oslo, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [3
  Regine Brun Arctander (1858-1931) - Dødsannonse i Aftenposten den 26. august 1931
  Regine Brun Arctander (1858-1931) - Dødsannonse i Aftenposten den 26. august 1931
  Min kjære hustru, vår mor og bestemor
  Regine Brun Arctander
  døde fredfullt i natt på Lovisenberg sykehus.
  Oslo, 24. august 1931.
  Ove Guldberg Arctander,
  prost.
  Barn og barnebarn.
  Begraves fra Lovisenberg kapell torsdag 27. august kl. 2 til Vestre gravlund.
  Begravelse 27 Aug 1931  Vestre gravlund, Oslo, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet 
  Søsken 4 brødre og 5 søstre 
  Person ID I102  Servan Homme
  Sist endret 5 Okt 2019 

  Far Aner Johan Mangelsen Brun,   f. 30 Apr 1825, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 5 Aug 1899, Uranienborg, Oslo, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 74 år) 
  Mor Aner Marie Sophie Fredrikke Petersen,   f. 26 Jan 1831, Stavanger, Rogaland, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 11 Jun 1889, Kristiansand, Vest-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 58 år) 
  Ekteskap 21 Aug 1857  Vår Frue kirke, Trondheim, Sør-Trøndelag, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [4
  Brun, Johan Mangelsen og Marie Sophie Fredrikke Petersen - Ekteskap (Trondheim Vår Frue Ministerialbok 1857)
  Brun, Johan Mangelsen og Marie Sophie Fredrikke Petersen - Ekteskap (Trondheim Vår Frue Ministerialbok 1857)
  Alder ved ekteskap Han : 32 år og 4 måneder - Hun : 26 år og 7 måneder. 
  Famile ID F12  Gruppeskjema  |  Familiediagram

  Familie Aner Ove Guldberg Arctander,   f. 15 Mar 1853, Stockholm, Sweden Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 30 Des 1931, Høvik, Bærum, Akershus, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 78 år) 
  Ekteskap 3 Aug 1880  Hedrum, Vestfold, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet  [5
  Brun, Regine og Ove Guldberg Arctander - Ekteskap (Hedrum, Vestfold Ministerialbok 1880)
  Brun, Regine og Ove Guldberg Arctander - Ekteskap (Hedrum, Vestfold Ministerialbok 1880)
  Alder ved ekteskap Hun : 22 år og 2 måneder - Han : 27 år og 5 måneder. 
  Barn 
  +  1. Kvinne Marie Arctander,   f. 8 Mai 1881, Risør, Aust-Agder, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 29 Mar 1957, Oslo, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 75 år)
  +  2. Mann August Hieronymus Arctander,   f. 13 Jun 1882, Skudeneshavn, Karmøy, Rogaland, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 1 Mai 1960, Tjernsrud, Bærum, Akershus, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 77 år)
     3. Kvinne Karoline Arctander,   f. 9 Jul 1883, Sortland, Nordland, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 29 Jun 1899, Buksnes, Nordland, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 15 år)
     4. Mann Johan Magnelsen Brun Arctander,   f. 8 Jun 1885, Sortland, Nordland, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 11 Mar 1899, Buksnes, Nordland, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 13 år)
     5. Kvinne Regine Arctander,   f. 22 Okt 1886, Sortland, Nordland, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 29 Mai 1903, Sogndal, Sogn og Fjordane, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 16 år)
     6. Mann Ove Guldberg Arctander,   f. 24 Des 1887, Sortland, Nordland, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 29 Jun 1899, Buksnes, Nordland, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 11 år)
     7. Mann Gunnar Arctander,   f. 26 Sep 1889, Buksnes, Nordland, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 29 Jun 1899, Buksnes, Nordland, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 9 år)
     8. Mann Bjarne Arctander,   f. 4 Apr 1891, Buksnes, Nordland, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 18 Sep 1891, Buksnes, Nordland, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 0 år)
     9. Mann Ludvig Ahlsell Brun Arctander,   f. 18 Mai 1893, Buksnes, Nordland, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedetd. 2 Aug 1893, Buksnes, Nordland, Norway Finn alle personer med hendelser på dette stedet (Alder 0 år)
  Famile ID F2339  Gruppeskjema  |  Familiediagram
  Sist endret 3 Okt 2018 

 • Hendelseskart
  Link til Google MapsBarn - Marie Arctander - 8 Mai 1881 - Risør, Aust-Agder, Norway Link til Google Earth
  Link til Google MapsBarn - Karoline Arctander - 9 Jul 1883 - Sortland, Nordland, Norway Link til Google Earth
  Link til Google MapsBarn - Johan Magnelsen Brun Arctander - 8 Jun 1885 - Sortland, Nordland, Norway Link til Google Earth
  Link til Google MapsBarn - Regine Arctander - 22 Okt 1886 - Sortland, Nordland, Norway Link til Google Earth
  Link til Google MapsBarn - Ove Guldberg Arctander - 24 Des 1887 - Sortland, Nordland, Norway Link til Google Earth
  Link til Google MapsBegravelse - 27 Aug 1931 - Vestre gravlund, Oslo, Norway Link til Google Earth
   = Link til Google Earth 

 • Bilder
  Regine Brun (1858-1931)
  Regine Brun (1858-1931)
  Marie Arctander, Mina Brun, Regine Brun Arctander, Hanna Moe og Ove Guldberg Arctander, ca. 1910
  Marie Arctander, Mina Brun, Regine Brun Arctander, Hanna Moe og Ove Guldberg Arctander, ca. 1910
  Portrett av Johan Mangelsen Brun (1825-1899) sine døtre (Regine, Mina, Helene Fredrikke og Lorentze)
  Portrett av Johan Mangelsen Brun (1825-1899) sine døtre (Regine, Mina, Helene Fredrikke og Lorentze)
  Regine Arctander, født Brun (1858-1931)-1
  Regine Arctander, født Brun (1858-1931)-1
  Regine Arctander, født Brun (1858-1931)-2
  Regine Arctander, født Brun (1858-1931)-2
  Regine Arctander, født Brun (1858-1931), ca. 1895-1
  Regine Arctander, født Brun (1858-1931), ca. 1895-1
  Regine Arctander, født Brun (1858-1931), ca. 1895-2
  Regine Arctander, født Brun (1858-1931), ca. 1895-2

 • Kilder 
  1. [S606] Vestfold fylke, Tjølling, Ministerialbok nr. 6 (1835-1859), Fødte og døpte 1858, side 121., http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20051017050136.jpg.

  2. [S4108] Tale av Ove Fredrik Arctander ved Slektsstevne på Hamar den 13. august 1983 for etterkommere av Johan Mangelsen Brun (1825-1899) og Marie Sophie Fredrikke Petersen (1831-1889).

  3. [S5] Arvid Bøckmann Brun, Familien Brun På Lunda 1912 til 2012, (Kolofon), 205, 9788230009451.

  4. [S48] Sør-Trøndelag fylke, Vår Frue kirke i Trondheim, Ministerialbok nr. 602A10 (1848-1859), Ekteviede 1857, side 292., http://www.arkivverket.no/URN:NBN:no-a1450-kb20050610020828.jpg.

  5. [S2759] Ministerialbok for Hedrum prestegjeld 1869-1880 (0727P), s. 300, Viede (1880), https://urn.digitalarkivet.no/URN:NBN:no-a1450-kb20061103310701.jpg.